Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out

Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out

Mindfulness zweverig? Niet volgens de zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari vergoedt VGZ mindfulness-trainingen in het aanvullende pakket en worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven.

Marleen Luijt AD maandag 11-10-18, 08:00

VGZ telt 2,1 miljoen verzekerden, waarvan meer dan driekwart een aanvullende verzekering heeft, en is daarmee de tweede zorgverzekeraar van het land. Vijf jaar geleden nam de verzekeraar bij beginnende burn-outklachten als eerste een vergoeding voor mindfulness-trainingen op. De mindfulness-trainingen worden bij verzekerden steeds populairder, merkt de verzekeraar.

Vanaf 1 januari worden de mindfulness-trainingen volledig vergoed bij licht-depressieve en burn-outklachten vanuit alle aanvullende pakketten. ,,We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen”, zegt woordvoerder Dennis Verschuren.

Mindfulness is simpel gezegd een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het tegenovergestelde dus van handelen op de automatische piloot. Werknemers doen steeds meer aan mindfulness, constateert het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij zien ook dat door trainingen bij verschillende beroepsgroepen stress, angst en burn-outklachten verminderen. Verder zijn er volgens het academische ziekenhuis aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op ons werken, zoals een hogere productiviteit, meer werkbevlogenheid en betere communicatie.

Univé

VGZ vergoedt jaarlijks een mindfulness-training tot 350 euro. Ook zusterorganisatie Univé vergoedt mindfulness, inmiddels zo’n drie jaar. Bij burn-outklachten wordt een training tot een zelfde bedrag vergoed. ZilverenKruis vergoedt mindfulness ook in de aanvullende verzekering, tot 250 euro. VGZ gaat niet alleen de trainingen vergoeden en huisartsen bijscholen, ze breiden ook hun mindfulness-app uit. ,,Het is een groeiend probleem dat mensen steeds meer onnodig medicijnen slikken en dat veel mensen uitvallen met een burn-out”, zegt Verschuren. Natuurlijk scheelt het ook de zorgverzekeraar zelf geld, erkent hij. ,,Maar als mensen in de medische molen terechtkomen, kost dat de maatschappij meer geld, en zal dat uiteindelijk terug te zien zijn in de premie.”

VGZ heeft ,,er geen business case op los gelaten of en in welke mate mindfulness het medicijngebruik gaat terugdringen”. Verschuren: ,,We denken wel dat mindfulness daarbij helpt, en we denken ook dat huisartsen en onze klanten nog niet voldoende van mindfulness afweten. Daarom gaan we het stimuleren.”