Mindfulness- en compassie trainer Ida Tuinhof:
‘Als fysiotherapeut en bedrijfsfysiotherapeut heb ik jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt zowel intra- als extramuraal als zorgprofessional en als coach in het geven van trainingen Gezond Werken.
In de hectiek van de dag liep ik mezelf regelmatig voorbij. Zorgen voor anderen kon ik goed. Voor mezelf zorgen veel minder. Met als resultaat dat ik me na een werkdag vaak heel moe en futloos voelde. En ook een periode overspannen ben geweest.
Mindfulness en compassie zijn voor mij de tools geweest om beter voor mezelf te leren zorgen en milder voor mezelf te zijn. En balans te houden tussen het zorgen voor anderen en mezelf.
Door mindfulness en compassie in mijn leven te integreren ben ik in staat om te blijven werken aan mijn eigen vitaliteit en veerkracht. Dat brengt mij rust en plezier in mijn dagelijkse werk en leven.
Ik geloof dat iedereen het in zich heeft om zelf een positieve bijdrage te leveren aan zijn of haar vitaliteit veerkracht. Dat wens ik iedereen toe. Daarom coach ik zorgverleners in het trainen van de aandacht en zelfzorg/zelfcompassie specifiek in hun eigen werkomgeving.
De visie van ‘Mindful Werken in de Zorg’ is gebaseerd op het bio-psycho-sociaal gezondheidsmodel Hierbij vormt de definitie van positieve gezondheid van Machteld Huber voor mij een inspiratie:
“Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”
‘Mindful Werken in de Zorg’ sluit met haar scholingen naadloos aan op dit positieve gezondheidsmodel. Gezondheid zie ik dan ook niet als de afwezigheid van ziekte, maar als vitaliteit, fysiek, mentaal en sociaal welbevinden, kwaliteit van zorg, bezieling en eigen regie.